Tässäpä tulee nyt selvitystä, mitä täällä oikeastaan puuhastelen..

Eli herätyskello soi 6.30, jolloin kampean itseni sängystä, vedän vaatteet niskaan ja suuntaan ruokkimaan ”laidunkäytävän” hevoset, mikä on ehkä kolmannes kaikista tarhoista. Helppo nakki, suurin osa syö vaan heinää. Omistaja (Peter) hoitaa loput. Tämän jälkeen sisään aamupalalle, mistä takaisin ulos siivoamaan tarhoja. Suurin osa tarhoista siivotaan joka päivä, vähän isommat muutaman päivän välein ja ihan suurimmat laitumet erittäin harvoin, jos koskaan. Tähän menee aikaa parisen tuntia, riippuen siivottavien määrästä, eli siitä onko työntekijä jaksanut ilmaantua paikalle.. Täällä käy siis apuna torstaista sunnuntaihin yksi nainen, joka kyllä hoitaa hommansa hyvin, mutta sitten maanantaista keskiviikkoon 16-vuotias ”kotikoulua” käyvä nyhverö poika, joka ei selvästi arvosta ruumiillista rasitusta tai ylipäätään mitään mitä sana työ saattaisi käsittää. Tätä tapausta ei välttämättä aina näy silloin kun pitäisi, niinkuin esimerkiksi tänään..

IMG_1992-normal.jpg

(Työskentelyväline, "poop mule". Aika rock! Täällä ei tunneta kottikärryjä vaan tarhat siivotaan noiden pyörillä tuunattujen ämpärien avulla, mitkä tyhjennetään kärryyn, mikä dumpataan sitten edelleen isoon kasaan. Peräkärryn tyhjentäminen on aika huisia, vähän kun mönkkärisafaria paskakukkulalla! :D Tarhat sijaitsee kohtuullisen laajalla alalla, joten niiden ja tallin välillä sukkuloidaan tällä "muulilla", tämän lisäksi on olemassa toinen, "hay mule", ruokkimista ja heinien roudaamista varten.)

Siivoustouhujen jälkeen sitten, ellei satu olemaan mitään akuuttia hommaa, missä tarvitaan mun apuani, niin arvon ehkä jonkun hevosen kiusattavaksi. Tai sitten autan tallin kunnostuksessa. Osavaltio, tai mikä nyt ikinä onkaan se taho joka näistä päättää, haluaa tehdä tästä tallista rekisteröidyn maamerkin (talo on jo sitä), joten sille on nyt tehtävä vähän huoltotoimenpiteitä, karsinoita uusitaan ja seiniä maalataan jne. Eli aina kun siellä vaan on työtä missä voin olla avuksi, niin yritän olla, koska homma pitäisi saada mahdollisimman pian valmiiksi.

IMG_1991-normal.jpg

(Tallin seinät aiotaan ruiskumaalata, joten nidon pressua kiinni seinän alaosan kivimuurin suojaamiseksi.)

 

IMG_1988-normal.jpg

(Ja nyt suojataan ikkunoita siltä maalilta...)

Tässä kohtaa kello on 11-12 paikkeilla ja raahaan luuni yleensä sisään ja jääkaapille. Täällä ei harrasteta samalla tavalla lämmintä lounasta kuin Suomessa vaan illallinen on se pääateria. Eli syön jotain. Täysin riippuen siitä, miten paljon on pihalla tekemättä tai miten paljon haluan tehdä ylipäätään tässä vaiheessa päivää, istun sisällä joko puoli tuntia tai kaksi tuntia :D Eli varsinaista työpäivän aikaraamia ei ole olemassa, käytännössä tehdään koko päivä, pitkin päivää, kunhan hommat tulee hoidettua. Ruokinta on ainoa, mikä tulisi tapahtua aina samaan aikaan. Yleensä lähden vielä ulos ehkä liikuttamaan sen hevosen tai toisen hevosen tai auttamaan jossain muussa hommassa; aitojen pystytyksessä, heinän ajamisessa tarhoille, tallin kunnostustöissä tms. Melkein aina löytyy jotain.

Viiden maissa hevoset saavat päivän toisen ja viimeisen ateriansa, eli ruokin taas oman osioni (jep, nämä ruokitaan vaan kahdesti vuorokaudessa.. osalla kasvaa tarhassa jonkin verran tuoretta, mitä nyhtävät siinä välillä, mutta ei sitä kyllä hirveästi  ole, eikä kaikilla).

Aika pian iltaruokinnan jälkeen suuntaan sisälle ja suihkuun ja alan tekemään illallista meille ihmisille. Olen myös ruokavastuussa, mikäli halutaan syödä jotain kunnon ruokaa. Jos minä en tee, syödään pakkasesta jotain jäätäviä valmisruokia, mitkä on siis saarioisten lihapullista ehkä 100 kertaa kamalampaa roskaa. Eli siis usein kokkaan. Myös Peter on tästä kumman innoissaan, vaikka väittääkin että sen ”tv-dinners” (saarioiset) on ”ihan hyviä...” Illallinen syödään yleensä seitsemän maissa, ja puoli ysin jälkeen olen huoneessani. Ja sillon nukuttaa jo ihan kivasti..

IMG_1996-normal.jpg

(Farmikoira "Rex", sitäkin väsyttää..)

Käytännössä siis päivään kuuluu ruokintaa (& juomavesistä huolehtimista), tarhojen siivousta ja hevosten liikutusta. Ja sen lisäksi mitä nyt isolla tilalla tulee vastaan hoidettavia asioita, aika paljon kaikenlaista siinä sivussa. Tällä hetkellä tietysti tallin kunnostus vie suurimman osan Peterin ajasta, ja olen siellä apuna tarpeen mukaan, paljon on sellaista painavaa hommaa, mitä ei yksin pysty tekemään (Peter onkin huolissaan, että mun lihakset kasvaa liikaa ja selkä kipeytyy… aika vakavaa). Vapaapäiviä tai viikonloppuvapaita ei tunneta, vaan kaikki päivät on oikeastaan juurikin tätä samaa rutiinia. Täytyy varmaan jossain vaiheessa pyytää jotain vapaata, jos sellaista haluaa.

P.S. Heinäpaalit on täällä muuten aivan jeesuksen suuria, ehkä noin viisi kertaa meidän tavallisen pikkupaalin painoisia.. En siis todellakaan jaksa nostaa yhtä, vaan raahaaminen on hyvin käytännöllistä (…) ja ne aina pilkotaan osiin kun tarvitsee kuskata johonkin (en tiedä onko sattumaa vai ei, mutta paalit on sidottu kolmella narulla ja narut sattuu olemaan väreiltään sininen, punainen ja valkoinen.. patrioottisuus menee tässä kohtaa ehkä vähän liian pitkälle).

P.P.S. Täällä talossa asuu lepakko! Se lentää lamppua ympäri pään yläpuolella kun syödään päivällistä ja öisin pitkin käytäviä. Jännittävää!

 

....hyvää yötä.